CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSlovakSpanish

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.

Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Ελληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια.

Το γεγονός πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και από τον περίφημο καλοφαγά Απίκιο, ο οποίος στην πρώτη ίσως συπληρωμένη μαγειρική στην ιστορία περιγράφει αυτοκρατορικά γεύματα με “laganum”.

 

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΞΙΝΟΣ
ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
ΠΕΤΟΥΡΟ
ΕΥΡΕΣΤΟΝ