CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSlovakSpanish

 

Βιολογικά Κρασιά

τοπικός οίνος Κοζάνης

Κοκκινο

Κόκκινο κρασί
close

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης / Βιολογικός

Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon 50% & Merlot 50%

Τρυγητός: Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για το Merlot, πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου για το Cabernet Sauvignon.

Οινοποίηση: Κλασική ερυθρή οινοποίηση κάθε ποικιλίας ξεχωριστά. Μετά το τέλος της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης (όταν πραγματοποιείται) γίνονται οι πρώτες αναμίξεις μεταξύ των ποικιλιών. Ακολουθεί η παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τύπου Ermitage και Berthomieu για ένα χρόνο. Την εμφιάλωση ακολουθεί παλαίωση στο μπουκάλι. Ένα κρασί που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.

Γευστικό προφίλ: Το κόκκινο είναι ένα κρασί πλούσιο σε τανίνες με συμπυκνωμένα αρώματα και γεύσεις. Η μύτη συνδυάζει τις διαφορετικές αποχρώσεις των ποικιλιών, αλλά και του βαρελιού. Η γευστική εντύπωση είναι έντονη στην αρχή, δομημένη και πλούσια στη συνέχεια, αρωματική και μεγάλης διάρκειας στο τέλος.

Αναστασια

Αναστασία - Ροδίτης
close

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης / Βιολογικός

Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης 60% & Uni blanc 40%

Τρυγητός: Και οι δύο ποικιλίες μαζεύονται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οινοποίηση: Η τεχνική οινοποίησης αρχίζει με την προζυμωτική εκχύλιση, διαδικασία που έχει στόχο τη μετάδοση των αρωμάτων από τη ρόγα στο κρασί. Η αλκοολική ζύμωση αρχίζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες 18 – 20 ᵒC.

Γευστικό προφίλ: Το χρώμα του κρασιού είναι ελαφρά κιτρινωπό με πρασινωπές ανταύγειες. Το άρωμά του είναι σύνθετο, ενώ κυριαρχούν τα φρούτα, όπως το πράσινο μήλο, το αχλάδι, η μπανάνα, αλλά και αρώματα εσπεριδοειδών. Στο στόμα κυριαρχεί η φρουτώδης αίσθηση, η οποία πλαισιώνεται από μια ισορροπημένη οξύτητα.

Συνδυάζεται: Πίνεται δροσερό στους 10-12 ᵒC και συνοδεύει λευκά κρέατα με απλές σάλτσες, ζυμαρικά, οστρακοειδή και φρουτοσαλάτες.

Ροζέ κρασί
close

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης / Βιολογικός

Ποικιλιακή σύνθεση: Cinsant 70% & τοπικές ροζέ ποικιλίες 30%

Τρυγητός: Όλες οι ποικιλίες τρυγώνται μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου.

Οινοποίηση: Αμέσως μετά τον τρύγο και την αποβοστρύχωση, ο σταφυλοπολτός οδηγείται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές σε θερμοκρασίες μεταξύ 8 και 10 ᵒC, όπου και παραμένει για κάποιες ώρες (συνήθως από 6 έως 12) για την εκχύλιση των ερυθρών χρωστικών. Ακολουθεί διαχωρισμός του μούστου από τα στέμφυλα και μεταφορά του σε ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές.

Γευστικό προφίλ: Χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας είναι η πολύ έντονη επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο.

Συνδυάζεται: Συνδυάζεται άριστα με μέτρια σε αρώματα φαγητά που συνθέτουν την καθημερινή μαγειρική ενός ελληνικού σπιτιού.

Λευκό κρασί
close

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης / Βιολογικός

Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%

Τρυγητός: Μέσα Αυγούστου

Οινοποίηση: Η τεχνική οινοποίησης αρχίζει με την προζυμωτική εκχύλιση, διαδικασία που έχει στόχο τη μετάδοση των αρωμάτων από τη ρόγα στο κρασί. Η αλκοολική ζύμωση αρχίζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες 18 – 20 ᵒC.

Γευστικό προφίλ: Έχει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και, χάρη στη μικρή παραγωγή και στον πρώιμο χαρακτήρα του, δίνει κρασιά με οξύτητα.

Συνδυάζεται: Συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα πιάτα της σύγχρονης μαγειρικής που στηρίζονται σε υλικά με έντονο γευστικό χαρακτήρα και ξεφεύγουν από την απλή μαγειρική του σπιτιού.