CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSlovakSpanish

ΒΟΤΑΝΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΔΥΟΣΜΟΣ
ΔΑΦΝΗ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΡΙΓΑΝΗ
ΘΥΜΑΡΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ
ΤΣΑΪ ΒΟΥΝΟΥ    

 

Είναι γνωστό ότι τα βότανα της Μεσογείου είναι μοναδικά στον κόσμο γιατί ευνοούνται από το ήπιο κλίμα και το εύφορο έδαφος. Ο μεσογειακός ήλιος κάνει όλη αυτή την απίστευτη ποικιλία των βοτάνων τροφές ζωντανές και απαραίτητες για ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής. Πολλά από αυτά τα βότανα μάλιστα φύονται μόνο στα εδάφη της Μεσογείου.

Βασιλικός Περιγραφή: Θεωρείται ο βασιλιάς των μυρωδικών! Δροσιστικός, αρωματικός, με πεντακόσια διαφορετικά είδη ανά τον κόσμο, ο βασιλικός έχει κερδίσει επάξια την καλύτερη θέση στους κήπους και στην κουζίνα! Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, φρέσκος ή αποξηραμένος, και ταιριάζει πολύ με τη ντομάτα και τα μαλακά τυριά. Η γεύση του είναι γλυκιά με πολύ έντονο άρωμα. Συνοδεύει άριστα σχεδόν όλα τα λαχανικά της Μεσογειακής κουζίνας. Δένει αρμονικά με το ελαιόλαδο. Χρήσεις: Ταιριάζει άψογα με τη ψητή φέτα, τις σαλάτες και σάλτσες με ντομάτα. Δένει με το σκόρδο, τις μελιτζάνες, τα φρέσκα ζυμαρικά, τις κρέπες, τις ομελέτες, τους κεφτέδες, το ρολό κ.α. Αποτελεί το κύριο συστατικό της περίφημης Ιταλικής σάλτσας πέστο αλλά και της μπρουσκέτας. Συνδυασμοί: Συνδυάστε τον ανάλογα με τις απαιτήσεις της συνταγής σας, με σκόρδο, μαντζουράνα, ρίγανη, πάπρικα, μαϊντανό, πιπέρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο.

Δάφνη Περιγραφή: Η δάφνη εχει έντονο άρωμα και γεύση σε κάθε χρήση. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται στις φακές, στα κοκκινιστά, στο κυνήγι, στα ψάρια, σε θαλασσινά όπως στο χταπόδι, στις σάλτσες, στον κιμά, στα βραστά, σε σούπες κ.α. Προσθέστε μερικά φύλλα δάφνης στο μπεκρή μεζέ, στο ρολό μοσχάρι ή στο ρολό γαλοπούλας και βιώστε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία! Συνδυασμοί: Συνδυάζεται με βασιλικό, σκόρδο, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.

Δενδρολίβανο Περιγραφή: Το δενδρολίβανο δίνει ιδιαίτερο άρωμα, ένταση και χρώμα σε κάθε συνταγή. Διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή για ευκολία στη χρήση. Χρήσεις: Χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα στο ελαιόλαδο και στο ξύδι, ενώ ταιριάζει μοναδικά με τις μαρινάδες, τα ψητά κρέατα, το κοτόπουλο και το αρνί. Δοκιμάστε πατάτες με δενδρολίβανο και θα ενθουσιαστείτε! Παράλληλα, είναι ιδανικό για το ψάρι σαβόρο, τη σάλτσα ντομάτα, το ψωμί, τις πίτσες, την τυρόπιτα, ορισμένα όσπρια και λαχανικά, αποδεικνύοντας ότι ταιριάζει με σχεδόν τα πάντα. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται με μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο, πάπρικα, σκόρδο, βασιλικό, μαντζουράνα, ρίγανη, φασκόμηλο, φύλλα δάφνης, θρούμπι, εστραγκόν και θυμάρι.

Δυόσμος Περιγραφή: Ο δυόσμος έχει «δροσερό» και γλυκό άρωμα και διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή. Χρησιμοποιήστε δυόσμο και άλλα αρωματικά βότανα και δώστε γεύση και άρωμα Μεσογείου στα φαγητά σας. Χρήσεις: Αρωματίστε με δυόσμο τα γεμιστά, όλα τα είδη των κεφτέδων (ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες κλπ), τα φρουί ζελέ, τα ζυμαρικά και στους χυμούς ντομάτας. Χρησιμοποιήστε τον ακόμα σαν διακοσμητικό των γλυκών με σοκολάτα, στα αλμυρά κέικ, στις κρύες σούπες, στις παγωμένες ρυζοσαλάτες και σε ότι άλλο θεωρείτε ότι ταιριάζει το ευωδιαστό άρωμά του. Συνδυασμοί: Συνδυάστε τον ανάλογα με τις απαιτήσεις της συνταγής σας, με τσίλι, κύμινο, μαντζουράνα, ρίγανη, μαϊντανό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι και θυμάρι.

Ευκάλυπτος Περιγραφή: Ο ευκάλυπτος επιλέγεται με αυστηρές προδιαγραφές. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα φύλλα του. Διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή για ευκολία στη χρήση διατηρώντας όλο το άρωμα και τη γεύση του. Χρήσεις: Χρησιμοποιούνται τα βρασμένα φύλλα και το αιθέριο έλαιο του φυτού, τα οποία εισπνέονται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Συνδυασμοί: Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου συνδυάζεται με το έλαιο της μαντζουράνας, της λεβάντας, της μέντας, του πορτοκαλιού και του περγαμόντου.

Ρίγανη Περιγραφή: Η ρίγανη προέρχεται από τα πετρώδη και ηλιόλουστα μέρη της Μεσογείου. Με το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα και την πικάντικη γεύση, η ρίγανη είναι έμβλημα της Ελληνικής και γενικότερα της Μεσογειακής κουζίνας. Χρήσεις: Ταιριάζει με την πίτσα, τα ψητά κρέατα και ψάρια, τις ελιές, το ελαιόλαδο, το λαδολέμονο, τις πατάτες, τις σάλτσες ντομάτας και φυσικά την χωριάτικη σαλάτα! Συνδυασμοί: Συνδυάστε τη με μπαχαρικά όπως τσίλι, πάπρικα, πιπέρι, καθώς και με τα φυσικά μεσογειακά μίγματα σκορδοπίπερο, λεμονοπίπερο και πορτοκαλοπίπερο. Δένει άψογα με το σκόρδο, ενώ παράλληλα συνδυάζεται και με βότανα όπως μαντζουράνα, θυμάρι, θρούμπι, δεντρολίβανο και βασιλικό.

Θυμάρι Περιγραφή: Το θυμάρι φύεται στα πετρώδη εδάφη της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμα και την πολύ δυνατή του γεύση. Διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή για ευκολία στη χρήση. Χρήσεις: Χρησιμοποιήστε το με τα κρεατικά και το κυνήγι που μαγειρεύονται με σάλτσα και ντομάτα, καθώς και με τα ψητά ψάρια και κρεατικά. Βάλτε λίγο θυμάρι στο κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και στα μανιτάρια στο φούρνο και θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το γευστικό αποτέλεσμα! Το θυμάρι αναδεικνύει ακόμα μοναδικά τη γεύση του ελαιόλαδου συνοδεύοντας το στη σαλάτα, τη γεύση του ελιόψωμου, της ψητής φέτας και της τυρόπιτας. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται άρτια με βασιλικό, δάφνη, κόλιανδρο, σκόρδο, μαντζουράνα, μέντα, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, πάπρικα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θρούμπι και εστραγκόν.

Τσάι του βουνού Περιγραφή: Το τσάι βουνού επιλέγεται μεταξύ των καλύτερων ποικιλιών από όλη τη Μεσόγειο. Το πλούσιο άρωμα και η ξεχωριστή του γεύση το κάνουν ένα από τα αγαπημένα ροφήματα. Διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή για ευκολία στη χρήση διατηρώντας όλο το άρωμα και τη γεύση του. Χρήσεις: Εκτός από τη κλασική χρήση του ως ρόφημα, μη διστάσετε να πρωτοτυπήσετε και να το χρησιμοποιήσετε μαζί με λαδολέμονο στα ψάρια και όπου αλλού σας οδηγήσει η φαντασία σας. Συνδυασμοί: Συνδυάστε το με βανίλια, κανέλα και γαρίφαλο και δημιουργήστε ένα αρωματικό ρόφημα.

Χαμομήλι Περιγραφή: Το χαμομήλι συλλέγεται και φύεται στη Μεσόγειο. Το πλούσιο άρωμα και η ξεχωριστή του γεύση το κάνουν ένα από τα αγαπημένα ροφήματα. Διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή για ευκολία στη χρήση διατηρώντας όλο το άρωμα και τη γεύση του. Χρήσεις: Εκτός από το κλασικό ρόφημα χαμομήλι και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα έχει ως συστατικό το αρωματικό αυτό βότανο, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική, ανακαλύπτοντας τις μοναδικές ανεξερεύνητές του ιδιότητες. Πρωτοτυπήστε ρίχνοντας λίγο χαμομήλι στην πανακότα, ή στα μπισκότα βουτύρου Συνδυασμοί: Συνδυάστε το με φασκόμηλο ή τίλιο και δημιουργήστε ένα υπέροχο υγιεινό ρόφημα.

  Η άντληση του κειμένου των βοτάνων έγινε από τον ιστότοπο captainspices.gr