CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSlovakSpanish

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

 

ΚΑΝΕΛΑ ΜΑΣΤΙΧΑ
ΓΑΡΙΦΑΛΟ ΜΑΧΛΕΠΙ
ΚΑΚΟΥΛΕ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
ΚΑΡΥ ΜΠΑΧΑΡΙ
ΚΥΜΙΝΟ ΜΠΟΥΚΟΒΟ
ΣΗΣΑΜΙ ΜΑΥΡΟΠΙΠΕΡΟ

 

Πιπέρι μαύρο τριμμένο Περιγραφή: Το μαύρο πιπέρι είναι ο ώριμος καρπός μιας εκ των 1.000 και πλέον ποικιλιών πιπεριού που υπάρχουν παγκοσμίως. Έχει το πιο έντονο άρωμα, αλλά και την πιο γεμάτη γεύση. Τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε πιπεριού (άρωμα, γεύση, καυστικότητα, αιθέρια έλαια κλπ.) Κανέλα τριμμένη Περιγραφή: Η βασίλισσα των μπαχαρικών. Βγαίνει από τη φλούδα του ομώνυμου δέντρου. Αφαιρείται σε στρώσεις και ύστερα κόβεται σε μικρά sticks. Χρήσεις: Χρησιμοποιήστε τη στα μπισκότα, στα κέικ, στις αρωματικές κρέμες, στις κρέπες, στα ψωμιά, στο γεμιστό τσουρέκι, στην τάρτα μους σοκολάτας, στο ρυζόγαλο, στους λουκουμάδες, στα γλυκά του τηγανιού και στα μήλα. Δοκιμάστε τη και σε ροφήματα όπως cappuccino, Μεξικάνικος καφές και ζεστή σοκολάτα. Στη μαγειρική μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πιάτα κρεατικών και πουλερικών. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, γαρίφαλο, κόλιανδρο, κύμινο, αστεροειδή γλυκάνισο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και κουρκουμά.

Κακουλέ (Κάρδαμο) Περιγραφή: Έχει γλυκιά και ταυτόχρονα ελαφρώς πικάντικη γεύση που θυμίζει λεμόνι. Μαζί με τη βανίλια και το σαφράν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ακριβότερα μπαχαρικά παγκοσμίως. Στη Σουηδία είναι περισσότερο δημοφιλές ακόμα και από την κανέλα, ενώ στις Αραβικές χώρες το βάζουν στον καφέ. Διαθέτει τονωτικές ιδιότητες και γι’ αυτό οι παλιοί έλεγαν «Καρδάμωσέ με». Χρήσεις: Δοκιμάστε το με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σούπες λαχανικών και σαλάτες. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται στο πασχαλιάτικο τσουρέκι.

Μαστίχα Περιγραφή: Αρωματική ρητίνη που λαμβάνεται από εντομές στα μαστιχόδεντρα. Καλλιεργείται σε λίγα μέρη του κόσμου, την πρώτη θέση όμως σε ποιότητα και ποσότητα κατέχει η ελληνική Χίος. Από το 1997, η μαστίχα Χίου έχει χαρακτηρισθεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Στη μαγειρική χρησιμοποιείται περισσότερο στις χώρες της Ανατολής. Χρήσεις: Η χρήση της στη ζαχαροπλαστική είναι γνωστή και χρησιμοποιείται σε όλα τα γλυκά, τα αμυγδαλωτά, τα τσουρέκια, τα σιροπιαστά, αλλά και τα γλυκά του κουταλιού. Συστατικό της Ιταλικής πανακότα και της βασιλόπιτας. Ταιριάζει ακόμα στα φρέσκα τυριά και στους ξηρούς καρπούς, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται και για τον αρωματισμό του ούζου και της ρακής. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται ιδανικά με μπαχάρι, κάρδαμο, κανέλα, τζίντζερ, μαχλέπι και βανίλια.

Κύμινο τριμμένο Περιγραφή: Χαρακτηριστικό μπαχαρικό στις κουζίνες της Ανατολής και ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του κάρυ. Το βρίσκουμε ολόκληρο (κιούμελ ή αγριοκύμινο) και σε σκόνη. Χρήσεις: Δοκιμάστε το στο αρνί, στα τουρσιά, στα όσπρια, κυρίως στα ρεβίθια και τις φακές, στον παστουρμά, στο κιμά, τα σουτζουκάκια και σε όλα το πιάτα της Ανατολίτικης κουζίνας. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται ιδανικά με μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, καθώς και με τζίντζερ, πάπρικα και κουρκουμά.

Κάρυ Περιγραφή: Το κάρυ είναι μίγμα μπαχαρικών από την Ινδία, το οποίο παρασκευάζεται σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τη περιοχή, τις συνήθειες, τα μπαχαρικά και τη ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Τα βασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι κιτρινόριζα, κόλιανδρο, κύμινο, τζίντζερ, πάπρικα, σιναπόσπορος, κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο. Χρήσεις: Ταιριάζει απόλυτα με το κοτόπουλο, την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε στις σούπες, στα φρούτα και στα λαχανικά. Συνδυασμοί: Συνιστώντας μία ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση, το κάρυ, δεν χρειάζεται να συνδυασθεί με άλλα μπαχαρικά και βότανα.

Μαχλέπι Περιγραφή: Έχει έντονο άρωμα και γεύση που θυμίζει πικραμύγδαλο και κεράσι. Η συγκομιδή του γίνεται από ένα είδος αγριοκερασιάς. Δημιουργείται όταν σπάσουν τα κουκούτσια των κερασιών και γίνει άλεση της ψίχας τους. Χρήσεις: Χρησιμοποιήστε το σε ροφήματα, στα ψωμιά, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα μπισκότα, στις βασιλόπιτες και γενικά στη ζαχαροπλαστική. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται με μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και σουσάμι.

Μοσχοκάρυδο τριμμένο Περιγραφή: Το κουκούτσι του φρούτου από το ομώνυμο δέντρο. Μετά τη συλλογή του τρίβεται έως ότου έρθει στη μορφή που γνωρίζετε. Χάρη στο δυνατό του άρωμα συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον δυνατών μπαχαρικών. Χρήσεις: Ταιριάζει σε γλυκές παρασκευές όπως σε πουτίγκες, μπισκότα αλλά και σε πιάτα με πατάτες, καρότα και σελινόριζα. Είναι ιδανικό μπαχαρικό για το σπανάκι, γιατί ισορροπεί τη μεταλλική του γεύση. Επίσης είναι απαραίτητο συστατικό στην μπεσαμέλ, τον πουρέ πατάτας, σε σάλτσες, τυριά, τυρόπιτες και γενικότερα πιάτα που περιέχουν γαλακτοκομικά. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται άψογα με μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο και τζίντζερ.

Μπαχάρι τριμμένο Περιγραφή: Το μπαχάρι είναι ο καρπός ενός τροπικού δέντρου που καλλιεργείται στη Τζαμάικα, στην Κούβα και στο Μεξικό. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ-κόκκινο και το άρωμά του πολύ ευχάριστο, ενώ οι κόκκοι του δεν έχουν όλοι το ίδιο μέγεθος. Μετά τη συλλογή του τρίβεται έως ότου έρθει στη μορφή που γνωρίζετε. Χρήσεις: Το τριμμένο μπαχάρι ταιριάζει στα λουκάνικα, χοιρινό, μαρινάδες για κρέας και κοτόπουλο και στο πατέ. Ταιριάζει ακόμα σε σάλτσες με κρασί ή ντομάτα, στη σάλτσα barbecue, στις περισσότερες λευκές σάλτσες αλλά και σε πίτες. Στη ζαχαροπλαστική μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κομπόστες, κέικ, στις κρέμες μπαβαρουάζ και στα μπισκότα. Συνδυασμοί: Θυμίζοντας κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ και πιπέρι, μπορεί να συνδυαστεί άψογα μαζί τους. Ακόμα, συνδυάζεται θαυμάσια με δάφνη, κάρδαμο, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα και κουρκουμά.

Μπούκοβο Περιγραφή: Αποξηραμένες ψιλοκομμένες πιπεριές με γλυκιά και καυτερή γεύση. Μπαχαρικό που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι των Βορειοελλαδιτών, «το τσίλι των Βαλκανίων». Χρήσεις: Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί, στο λάδι και στο βούτυρο και συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Δοκιμάστε το στη φασολάδα, στον κιμά και στο κους-κους. Μπορείτε να το προσθέσετε επίσης και στα κίτρινα τυριά για πιο πικάντικη επίγευση. Συνδυασμοί: Το συναντάμε σε συνδυασμό με ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, μαϊντανό, σκόρδο, πιπέρι και πάπρικα.

Σησάμι Περιγραφή: Σπόροι άσπροι, καφέ και μαύροι που κρύβονται μέσα σε μια φλούδα, η οποία ανοίγει μόλις ο καρπός ωριμάσει. Το άρωμά του θυμίζει καρύδι και ταιριάζει τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα. Χρήσεις: Ταιριάζει με το κοτόπουλο, τις σαλάτες, τα κουλουράκια και το ψωμί. Για ακόμα μεγαλύτερη τέρψη του ουρανίσκου προτείνουμε ελιόψωμο και ψητή φέτα με σουσάμι. Συνδυασμοί: Συνδυάζεται άρτια με μπαχάρι, κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, σουμάκι και θυμάρι

  Η άντληση του κειμένου των μπαχαρικών έγινε από τον ιστότοπο captainspices.gr